W jakim celu zasuszamy krowę? 


Głównym celem zasuszania jest regeneracja oraz przygotowanie organizmu krowy do porodu i początku kolejnego cyklu produkcyjnego. Zasuszanie to przerwanie laktacji w celu zregenerowania gruczołów mlekowych. W tym okresie następuje intensywny rozwój płodu, regeneracja wymienia, przygotowanie siary dla cielaka oraz inne przemiany biochemiczne w organizmie, które przygotowują do następnej laktacji. Jest jeden warunek prawidłowego zasuszania – wymię, jak i samo zwierzę, musi być zdrowe. 

W jaki sposób zasuszać krowę?


Okres zasuszania powinien trwać przeciętnie 8-9 tygodni i nie powinien być dłuższy niż 65 dni i nie krótszy niż 40 dni. Krowę można zasuszać na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na zaprzestaniu doju z dnia na dzień. W gospodarstwach ta metoda jest najbardziej popularna. Jest mało pracochłonna i przynosi szybko efekt. Po ostatnim doju zamyka się kanał strzykowy specjalnie do tego przeznaczonym czopem, który szczelnie zamyka strzyk. Należy przy tym przestrzegać podstawowych zasad higieny. Najmniejszy brak sterylności może prowadzić do zapalenia wymienia. Drugi sposób zasuszania polega na stopniowym hamowaniu produkcji mleka. Należy zmniejszyć częstotliwość dojenia do jednego dziennie przez 4-5 kolejnych dni. 

Jak odżywiać krowę w okresie zasuszania?


Podstawowym zadaniem hodowcy jest oddzielnie krów zasuszanych od tych będących w laktacji. Krowy zasuszane muszą mieć inny poziom żywienia. Stosując odpowiednie zabiegi żywieniowe, można skutecznie obniżyć wydajność mleka. Podczas pierwszych 5 tygodni zasuszania dawka pokarmowa powinna zawierać pasze objętościowe soczyste i suche. W końcowym etapie zasuszania około 3 tygodnie przed wycieleniem wprowadza się pasze treściwe, które przyczyniają się do zmniejszenia niedoborów energetycznych po wycieleniu. Ten etap żywienia powinien trwać do 10 dni po porodzie. W trakcie zasuszania ważne jest wspomaganie mineralno-witaminowe. Jeżeli krowa jest karmiona wyłącznie paszami konserwowanymi, należy dodatkowo wspomagać żywienie dodatkami paszowymi . Braki witamin mogą prowadzić do zalegania okołoporodowego oraz do problemów jelitowych u nowo narodzonych cielaków. Stosowanie mieszanek witaminowych wpływa korzystanie na jakość siary, a co za tym idzie, na zdrowie i witalność cieląt. 

Jak skutecznie zregenerować wymię krowy podczas zasuszenia?


Po ostatnim doju warto zastosować preparat do ochrony wymienia w okresie zasuszenia DryMast. Preparat zawiera kompleks składników chroniący przed bakteriami w pierwszym okresie zasuszania (w tym przed Escherichia coli). Oleista konsystencja zapobiega nadmiernemu wysychaniu nabłonka. Ważne, aby DryMast stosować tylko na zdrowe wymię! Preparat jest prosty w stosowaniu. Po ostatnim doju należy zdezynfekować strzyki dołączoną chusteczką. Jedna tubostrzykawka zabezpiecza jedną ćwiartkę. Wszystkie czynności, czyli dezynfekcję i aplikację preparatu wykonuje się tylko dla jednej ćwiartki. Jest to ważne, ponieważ nie następuje nadkażenie innych ćwiartek. Zaczynamy od ćwiartek przednich, kończymy na tylnych.  Po zakończeniu aplikacji DryMast wskazane jest zastosowania postdippingu!

Na co warto zwrócić uwagę podczas zasuszania?


Krowy zasuszane powinny znajdować się pod ciągłą obserwacją. Należy kontrolować wymię, ponieważ w przypadku wykazania stanu zapalnego krowa nie powinna być zasuszana. Polecamy wtedy zastosować preparat do ochrony wymienia w okresie laktcji DuoMast C.  Jest to bezkarencyjny produkt higieniczny, który wykazuje wysokie właściwości zabezpieczające przed rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych wywołujących mastitis (tu znajdziesz więcej informacji na temat preparatu).